KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:265

2019-nCoV (Coronavirus) Hastalığı 

Coronavirus’lar (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Çin'in Hubei Eyaleti, Wuhan Şehrinde, 31 Aralık 2019'da etiyolojisi  bilinmeyen pnömoni vakaları bildirilmiştir. Wuhan'ın güneyindeki Wuhan Güney Çin Deniz Ürünleri Şehir Pazarı (farklı hayvan türleri satan bir toptan balık ve canlı hayvan pazarı) çalışanlarında kümelenme olduğu belirtilmiştir. Vakalarda ateş, solunum zorluğu ve radyolojik olarak  akciğer enfeksiyonu  ile uyumlu bulgular tespit edilmiştir. Şu ana kadar bildirilen ölüm vakaları genellikle ileri yaştaki bireyler yada eşlik eden sistemik hastalığı olan bireyler olmuştur.

Şu an için bulaştırıcılık süresi, inkübasyon süresi ve virüsün dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.

Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve solunum zorluğudur. Daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir.

VAKA GÖRÜLEN ÜLKELERE GİDECEK KİŞİLERİN YAPMASI GEREKENLER 
Çin’in Wuhan kentine gidilmemelidir. Daha az ve küme vakaların görüldüğü bölgelere seyahat planlayanlar için ise şu uygulamalar önerilir; 
- Hasta insanlarla temastan kaçınılmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı). 
- Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla teması en aza indirmelidir.
- Gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmelidir (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi). 
- Yabani ve evcil hayvanlar (canlı veya ölü) ile temastan kaçınılmalıdır.
- El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. 

Sporadik ve kümesel 2019-nCoV vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat edenlerin, bu ülkelerde bulunduğu sürede ateş ve öksürüğün eşlik ettiği ciddi akut solunum sistemi enfeksiyonu gelişmesi durumunda hemen ilgili yerlere haber vermesi, öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat etmesi, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağzını ve yüzünü kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilir. Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmaları ve seyahat öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir. 

İlk vakanın tanımlanmasından bugüne kadar geçen süre içerisinde 2019-nCoV hastalığı bulunduğu bölgeyle sınırlı kalmamış ve vaka sayısı giderek artarak kıtalar arası bildirimler olmuştur. Çin’e gidecek kişilerin ve sağlık çalışanlarının dikkatli olması, gerekli önlemleri alması, yolculuk dönüşü 14 gün içinde hastalananların doktora başvurması ve seyahat öykülerini bildirmesi ile birlikte hastalara multidisipliner yaklaşım önemlidir.

İlimizde T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı Bursa Şehir Hastanesi ile  SBÜ. Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi yüksek riskli hastalar için referans hastane olarak tanımlanmıştır.

Kaynak:Sağlık Bakanlığı H.S.G.M. 2019-nCoV HASTALIĞI REHBERİ


Dr. Bülend Özbilgin
Aile Hekimi
KalDer Bursa Şubesi Sağlıkta Kalite Uzmanlık Grubu Lideri

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dilek Aydın
KalDer Bursa Şubesi
Eğitimde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

Öğretmek İçin de Öğrenmek İçin de Sevgi Gerekiyor

İnsan sevdiği şeyleri yapmaktan hoşlanır. Yaptıkça geliştirir, geliştirdikçe daha çok yapar ve keyif duyar. Yaptıkları etrafına fayda sağladıkça daha da mutlu olur. Daha çok sevdiği şeyi konuşmak ister, bunun konuşulduğu ortamlarda bulunmak ister, okumak ister.  Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız çevreye, doğaya bakışınız bile değişir. Çünkü her nesneyi, canlıyı, doğayı bile farklı görürsünüz hatta görünenin arkasındaki görünmeyeni bile keşfetmek istersiniz. Bir öğrenci ders çalışırken, sınava hazırlanırken sevdiği, bildiği konudan başlamak ister. İlgi alanında olmayan veya sevmediğini düşündüğü ders zulüm olur. Müzikle uğraşıyorsanız her ses bir melodi gibi gelir. Müziğin farklılıklarını keşfetmek daha da derinleşmek istersiniz. Aynı meslekten olan insanlar; hele bir de mesleğini seven insanlar birbirini bulunca coşarlar ve kendi mesleki alanlarında yapabilecekleri faydalı adımları konuşmaya başlarlar hemen. Çünkü sevdiği konuda bir şeyler yapmak, başkalarına da anlatmak, o konuyu yaymak, paylaşmak çok mutlu eder insanı.  Aslında gelişmenin temelinde de sevgi vardır. Hatta bazen sevdiren vardır. Okulda sevdiğimiz öğretmenlerimizi unutmayız. Belki o kişiden ötürü bile o dersi daha çok çalışmak, anlamak isteriz. Hatta belki o kişi rol model oluverir bizim için. Çünkü sevdiğimizdir. Bazen tanık oluruz çok geç yaşlarda, bizden geçmiş artık demeden, yeni bir kursu tamamlayan veya bir üniversiteden mezun olan kişilere. İmrenerek anlatılır bu kişiler. Çünkü insan sevdiği için ve içindeki o tutkudan dolayı öğrenmekten vazgeçmez.

Eğer bir eğitmen rolündeyseniz bunu asla unutmamalı: İnsanların kendilerini keşfetmesinde aslında öğretmenin, eğitmenin rolü çok büyüktür. Güzel şeylerin konuşulduğu ortamlarda güzel sonuçlar ortaya çıkar. Güzel, keyifli geçen bir ders sonrası molanın tadı bir başka olur. Hatta o molada bile; biten dersten bahsedilir. İyi şekilde akıllarda iz bırakmak, belki bir öğrenciye mesleği sevdirmek bu olsa gerek. İster bir şeyi öğretiyor olun; isterse öğreniyor olun yeter ki severek yapın. Sonunda göreceksiniz ki öğretmek için de öğrenmek içinde sevgi gerekli. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Miray Başoğlu
Bursa Uludağ Üniversitesi 
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri – 4.Sınıf
KalDer Bursa GençKal Üyesi

Yolunuz Düşerse Divriği Ulu Cami’yi Mutlaka Ziyaret Edin

Atmosferiyle insanı büyüleyen bir yer olan Sivas Divriği Ulu Cami… Anadolu Selçukluları tarafından yapımı 15 yıl sürmüş ve 1243 yılında tamamlanmıştır. Baş mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah’tır.
UNESCO tarafından korunan bu yapı topluluğu cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen külliyedir. Darüşşifasındaki akustiğinde çalınan ney ile akıl ve sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılmış daha sonra da medrese olarak hizmet verilmiştir. Camiyi yaptıranların aileleri ve mimarların kabirleri burada yer almaktadır. Yapının cami girişinde Batı, Taç, Cennet kapısı olarak 3, darüşşifada 1 olmak üzere toplam 4 kapısı vardır.

Dünyanın ilgi ve dikkatini çeken benimde hayran olduğum o yapılardaki harikulade motifleri şiddetle görmenizi tavsiye ederim. Ayrıca plan tipi ve süsleme olarak benzeri olmayan bir eser olan Divriği Ulu Cami’nin aralarında üslup birliği olmayan üç portalın süslemeleri birbirinden farklıdır. İki başlı kartal motifini de içeren süslemeler son derece taşkın ve barok karakterlidir. Yapıdaki şekiller uzaktan simetrik olarak gözükse de motifler asla birbirini tekrarlamamaktadır. Tekrar edilmemesinin nedeni ise kainatta olan tüm farklı varlıkların muhteşem bir düzen ve ahenkle denge içerisinde olduğu taşa nakşedilerek bizlere sunulmuştur.



Bu eseri diğer yapılardan farklı kılan en önemli diğer özelliği ise rivayetidir. Rivayete göre caminin batı kapısındaki girişinde kapının mimari özelliklerine bağlı olarak mayıs ve eylül ayları arasında ikindi namazı vakitlerinden önce bir insan silueti beliriyor. Bu siluet önce Kur-an okuyan bir insan, namaz vakti yaklaşınca ise ellerini bağlayarak kıyamda duran bir insan şeklini alıyor.

Evliya Çelebi de notlarında bu şaheser için “Methine diller, kısır kalem kırıktır” demiştir. Aslında bu sözleri yapıyı özetler nitelikte. Sanat tarihçilerinin “Divriği Mucizesi” olarak tanımladıkları bu yapıyı anlatmaya sözler yetersiz kalır. Bana soracak olursanız eğer olurda yolunuz düşerse en iyisi gidip görmek olur derim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bahar Kanlıoğlu Topmeşe
KalDer Bursa Şubesi
Çevre ve İş Güvenliğinde Kalite Uzmanlık Grubu Üyesi

2020 Yılı İdari Para Cezaları

ÇEVRE KANUNU
9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanununun 20 nci maddesinde, Kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları belirlenmiştir.
30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrasında idari para cezalarının her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı ve bu şekilde yapılacak hesaplamalarda bir Türk Lirasının küsurunun dikkate alınmayacağı hükmü yer almaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 23/12/2019 tarihli ve 30987 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 512) uyarınca 2019 yılı için yeniden değerleme oranı % 22,58 olarak tespit ve ilan edilmiştir.
Bu duruma binaen, 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yer alan para cezaları 1/1/2020 tarihinden itibaren aşağıda belirtilen miktarlarda uygulanacaktır.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları 1 Ocak 2020  tarihinden itibaren bir yıl süre ile itibaren ek-3 de  belirtilen miktarlarda uygulanacaktır.

2020 YILI ÇEVRE KANUNU İDARİ PARA CEZALARI

2872 sayılı Kanunun 5491 sayılı Kanun ile değişik 20 nci maddesinin ilgili bendleri

Kanundaki ceza miktarı

1/1/2020 – 31/12/2020 tarihleri arasında uygulanacak ceza

20 Madde/a bendi:

   

Emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine

1.250 TL

1.895 TL

Yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine

2.500 TL

3.791 TL

Taşıtın imalatında bulunan egzoz gazı emisyon kontrol sistemi olan katalitik konvertör/katalizör/dizel partikül filtresi olmadan kullanılan motorlu taşıt sahibine

 

1.250 TL

1.895 TL

Egzoz Gazı Emisyon Yetki Belgesi bulunan ancak yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği tespit edildiği halde ölçüme devam eden ve/veya tekniğine ve belirlenen kurallara aykırı ölçümler yapanlara

5.000 TL

7.582 TL

Bu Kanun kapsamında yapılan düzenlemelerle öngörülen belge olmadan emisyon ölçümü yapanlara ve/veya belgelerde tahrifat yapanlara ve/veya sahte belge düzenleyenlere diğer kanunlarda yazılı yaptırımlar saklı kalmak üzere

 

10.000 TL

15.166 TL

20 Madde/b bendi:

   

Hava kirliliği yönünden önemli etkileri nedeniyle kurulması ve işletilmesi yönetmelikle izne tâbi tutulan tesisleri, yetkili makamlardan izin almadan kuran ve işleten veya iznin iptal edilmesine rağmen kurmaya ve işletmeye devam eden veya bu tesislerde izin almaksızın sonradan değişiklik yapan veya yetkili makamların gerekli gördükleri değişiklikleri tanınan sürede yapmayanlara;

24.000 TL

88.499 TL

Bu tesislerde emisyon miktarları yönetmelikle belirlenen sınırları aşıyorsa;

48.000 TL

177.010 TL

20 Madde/c bendi:

   

Hava kirliliği yönünden kurulması ve işletilmesi izne tâbi olmayan tesislerin işletilmesi sırasında yönetmelikle belirlenen standartlara aykırı emisyona neden olanlara;

6.000 TL

22.109 TL

EK 9 ncu Madde;                                                                                                                                      Koku emisyonlarının önlenmesine ilişkin tedbirleri almayanlara;

2.000 TL

7.360 TL

Hava kirliliğine neden olan konutlara verilecek ceza, toplu veya ferdî ısıtılan konutlarda (toplu ısıtılan konutlarda yöneticiye, ferdî ısıtılan konutlarda ise konutu kullanana ait olup) her bağımsız bölüm için;

300 TL

1.093 TL

20 Madde/d bendi:

   

Hava kirliliği yönünden özel önem taşıyan bölgelerde veya kirliliğin ciddi boyutlara ulaştığı zamanlarda ve yerlerde veya kritik meteorolojik şartlarda yönetmeliklerle öngörülen önlemleri almayan, yasaklara aykırı davranan ya da mahallî çevre kurullarınca bu konuda alınan kararlara uymayanlara bu maddenin (b) ve (c) bentlerinde öngörülen cezalar bir kat artırılarak verilir.

(b)  bendi için iki kat:

b)  bendi için iki kat:

48.000 TL

177.010 TL

96.000 TL

354.034 TL

(c)  bendi için iki kat:

(c)  bendi için iki kat:

12.000 TL

44.245 TL

4.000 TL

14.740 TL

600 TL

2.199 TL

d) bendinin ikinci paragrafındaki katı yakıtlarla ilgili olarak;

10.000 TL

15.166 TL

Katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları ithal eden veya satanlara; katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması veya torbalanmasına ilişkin düzenlemelere uymayanlara

Belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda

15.000 TL

22.749 TL

20 Madde/e bendi:

   

Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde verdikleri taahhütnameye aykırı davrananlara, her bir ihlal için;

10.000 TL

36.865 TL

Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine başlamadan veya bu süreci tamamlamadan inşaata başlayan ya da faaliyete geçenlere yapılan proje bedelinin yüzde ikisi  oranında idarî para cezası verilir. Cezaya konu olan durumlarda yatırımcı faaliyet alanını eski hale getirmekle yükümlüdür.

   

20 Madde/f bendi:

   

Kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara

60.000 TL

221.267 TL

20 Madde/g bendi:

   

Bildirim ve bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere

6.000 TL

22.109 TL

20 Madde/h bendi:

   

Standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara ve azaltmak için önlem almayanlara

   

konutlar için;

400 TL

1.461 TL

ulaşım araçları için;

1.200 TL

4.412 TL

işyerleri ve atölyeler için;

4.000 TL

14.740 TL

fabrika, şantiye ve eğlence gürültüsü için;

12.000 TL

44.245 TL

20 Madde/ı bendinin    1 nolu alt bendi:

   

Petrol ve petrol türevleri (ham petrol, akaryakıt, sintine, slaç, slop, rafine ürün, yağlı atık vb.) tahliyesi veya deşarjı yapan tankerlere

Groston başına:

Groston başına:

-1000 (dahil) gros tona kadar olanlar için ;

400 TL

606,67 TL

-1000 ilâ 5000 (dahil) gros ton arasında olanlara,  bu miktar ve ilave her groston başına

100 TL

151,67 TL

-5000 gros tondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına

10 TL

15,16 TL

20 Madde/ı bendinin    2 nolu alt bendi:

   

Kirli balast tahliyesi yapan tankerlerden

Groston başına:

Groston başına:

-1000 (dahil) grostona kadar olanlar için ;

30 TL

110,53 TL

-1000 ilâ 5000 (dahil) groston arasında olanlar için;

6 TL

22,05 TL

-5000 gros tondan fazla olanlar için;

100 KR

351 KR

20 Madde/ı bendinin    3 nolu alt bendi:

   

Petrol türevleri (sintine, slaç, slop, akaryakıt, yağlı atık vb.) veya kirli balast tahliyesi yapan gemi ve diğer deniz vasıtalarından

 

Groston başına:

 

Groston başına:

-1000 (dahil) grostona kadar olanlar için ;

200 TL

303,34 TL

-1000 ilâ 5000 (dahil) groston arasında olanlara,  bu miktar ve ilave her groston başına

40 TL

60,67 TL

-5000 gros tondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına

10 TL

15,16 TL

Tehlikeli madde ve atıkların deşarjı durumunda uygulanacak idarî para cezaları, petrol ve türevleri kategorisi esas alınarak on katı  verilir.

20 Madde/ı bendinin    4 nolu alt bendi:

   

Katı atık bırakan veya evsel atıksu deşarjı yapan tanker, gemi ve diğer deniz araçlarından

   

-1000 (dahil) grostona kadar olanlar için ;

100 TL

151,67 TL

-1000 ilâ 5000 (dahil) groston arasında olanlara,  bu miktar ve ilave her groston başına

20 TL

30,34 TL

-5000 gros tondan fazla olanlara ise, yukarıdaki miktarlar ve ilave her groston başına

10 TL

15,16 TL

Kirliliğin oluşmasını müteakip gemi veya deniz aracının kendi imkânları ile neden olduğu kirliliği giderdiğinin tespit edilmesi durumunda, idarî para cezası 1/3 oranında uygulanır.

20 Madde/ı bendinin   altıncı paragrafı;

   

Bu bendin birinci paragrafı dışında, bu Kanun ve bu Kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere aykırı olarak ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tâbi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara

24.000 TL

88.499TL

Fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için (Cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda ise yöneticiye aittir.);                                                                                                                                                                              

600 TL

2.199 TL

20 Madde/i bendi:

   

Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde alıcı ortama verenlere, depolayanlara, taşıyanlara, uzaklaştıranlara;

1.000 TL

3.673 TL

20 Madde/j bendi:

   

Her türlü atık ve artığı toprağa verenlere;

24.000 TL

88.499 TL

Fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için (Cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda ise yöneticiye aittir.);                                                                                                                                                                              

600 TL

2.199 TL

20 Madde/k bendi:

   

Biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere, Özel Çevre Koruma Bölgeleri için tespit edilen koruma ve kullanma esaslarına aykırı davrananlara, sulak alanlar için yönetmelikle belirlenen koruma ve kullanım usûl ve esaslarına aykırı davrananlara, nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması konusunda esaslara ve yasaklamalara aykırı davrananlara;

20.000 TL

73.747 TL

Sulak alanların doldurulması ve kurutulması yolu ile arazi kazanmaya çalışanlara;

100.000 TL

368.799 TL

20 Madde/l bendi:

   

Anız yakanlara;                                                                                                                                                                                                                                                                                        Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara  bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.

Dekar başına:                                                                                20 TL

Dekar başına:                                                                                73,68 TL

Deniz, akarsu ve göller ile tarım alanlarından kum, çakıl ve benzeri maddeleri alanlara;

Metreküp başına:                            120 TL

Metreküp başına:                            442,49 TL

20 Madde/m bendi:

   

Çevre yönetim birimini kurmayanlara;

6.000 TL

22.109 TL

Çevre görevlisi bulundurmayanlara ya da Bakanlıkça yetkilendirilmiş firmalardan hizmet almayanlara;

4.000 TL

14.740TL

20 Madde/n bendi:

   

İçme ve kullanma suyu koruma alanlarına, kaynağın kendisine ve bu kaynağı besleyen yerüstü ve yeraltı sularına, sulama ve drenaj kanallarına atık boşaltanlara;

48.000 TL

177.010 TL

Fiilin konutlarla ilgili olarak işlenmesi halinde her konut ve bağımsız bölüm için (Cezai sorumluluk, müstakil konutlarda konutu kullanana, diğer konutlarda ise yöneticiye aittir.);      

1.200 TL

4.412 TL

20 Madde/o bendi:

   

Acil durum plânlarını hazırlamayan ve bu plânların uygulanması için gerekli tedbirleri almayan, ekip ve ekipmanları bulundurmayanlar ile  yerel, bölgesel ve ulusal acil durum plânlarına uymayanlara;

12,000 TL

44.245 TL

20 Madde/p bendi:

   

Malî sorumluluk sigortasını yaptırmayanlara;

24.000 TL

88.499 TL

20 Madde/r bendi:

   

Yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan  veya bertaraf edenlere;

24.000 TL

88.499 TL

Atık ithal edenlere 60.000 Türk Lirası idarî para cezası verilir.

60.000 TL

221.267 TL

20 Madde/s bendi:

   

Umuma açık yerlerde çevreyi kirletenlere;

100 TL

351 TL

20 Madde/t bendi:

   

Tehlikeli atıkların ülkeye girişini sağlayanlara;

2.000.000 TL.

7.376.030 TL

20 Madde/u bendi:

   

Tehlikeli atıkları ilgili mercilere ön bildirimde bulunmadan ihraç eden veya transit geçişini yapanlara;

2.000.000 TL

7.376.030 TL

20 Madde/v bendi:

   

Tehlikeli atıkları toplayan, ayıran, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, yeniden kullanan, taşıyan, ambalajlayan, etiketleyen, bertaraf  eden ve ömrü dolan tehlikeli atık bertaraf tesislerini kurallara uygun olarak kapatmayanlara;

100.000 TL den                                                                                                   1.000.000 TL’ye kadar

368.789' TL den
3.688.006  TL'ye kadar

20 Madde/y bendi:

   

 Tehlikeli kimyasallar ve bu kimyasalları içeren eşyayı bu Kanunda ve ilgili yönetmeliklerde belirtilen usûl ve esaslara, yasak ve sınırlamalara aykırı olarak üreten, işleyen, ithal ve ihraç eden, taşıyan, depolayan, kullanan, ambalajlayan, etiketleyen, satan ve satışa sunanlara;

100.000 TL den                                                                                                   1.000.000 TL’ye kadar

368.789' TL den
3.688.006  TL'ye kadar

20 Madde/z bendi:

 

 

Bu Kanunun ek 11 inci maddesine aykırı olarak geri kazanım katılım payını ödemediği tespit edilenlere katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası olarak verilir.

 

aa) Bu Kanunun ek 12 nci maddesine aykırı olarak depozito uygulanmadan yıllık piyasaya sürülen ambalaj için piyasaya sürenlere ton

 

bb) Bu Kanunun ek 13 üncü maddesine aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için

(aa) bendi için ton başına

100 TL

 

(bb) bendi için metrekare başına

10 TL

(aa) bendi için ton başına

151,67 TL

 

(bb) bendi için metrekare başına

15,16 TL

Geçici 4 üncü Maddesinin 5 inci fıkrası ;

   

Atıksu altyapı sistemleri ve katı atık bertaraf tesisleri kurma yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere;

Belediyelerde;

Belediyelerde;

Nüfusu 100.000’den fazla olanlarda:

50.000 TL

184.386 TL

Nüfusu 100.000 – 50.000 arasında olanlarda:

30.000 TL

110.629 TL

Nüfusu 50.000 – 10.000 arasında olanlarda:

20.000 TL

73.747 TL

Nüfusu 10.000 – 2.000 arasında olanlarda:

10.000 TL

36.865 TL

Organize Sanayi Bölgelerinde:

100.000 TL

368.789 TL

Bunların dışında kalan endüstri ve atıksu üreten her türlü tesiste:

60.000 TL

221.267 TL

* = Bu bentlerdeki cezalar uygulanırken nihai ceza miktarı hesaplandıktan sonra küsurat kısmı dikkate alınmayacaktır.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/12/20191231-17.htm

 

 

 

 

6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNA GÖRE

2020 YILINDA UYGULANACAK İDARİ PARA CEZALARI

 

Son Düzenleme: 01.01.2020

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

 Tehlikeli

 

MADDE 4 - İşverenin genel yükümlülüğü

 

26-1/a

4/1-a  

İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbir almamak, organizasyonu yapmamak, gerekli araç ve gereçleri sağlamamak, sağlık ve güvenlik tedbirlerini değişen şartlara uygun hale getirmemek ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmamak.

10'dan az

4.688

5.860

7.032

TL

 

10 ila 49

4.688

7.032

9.376

 

50’den fazla

7.032

9.376

14.064

 

4/1-b

İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini izlememek, denetlememek ve uygunsuzlukları gidermemek.

10'dan az

4.688

5.860

7.032

TL

 

10 ila 49

4.688

7.032

9.376

 

50’den fazla

7.032

9.376

14.064

 

MADDE 6 - İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri

 

26-1/b

6/1-a

İş güvenliği uzmanı çalıştırmamak.

10'dan az

11.735

11.735

17.602

TL /                                                    Aykırılığın devamı halinde her ay

 

10 ila 49

14.688

17.602

23.470

 

50’den fazla

17.602

23.470

35.205

 

6/1-a

İşyeri hekimi çalıştırmamak.

10'dan az

11.735

11.735

17.602

TL /                                                    Aykırılığın devamı halinde her ay

 

10 ila 49

14.688

17.602

23.470

 

50’den fazla

17.602

23.470

35.205

 

6/1 a

Diğer sağlık personeli çalıştırmamak

10'dan az

-

-

-

TL /                                                    Aykırılığın devamı halinde her ay

 

10 ila 49

-

-

11.728

 

50’den fazla

-

-

17.592

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

Tehlikeli

 

26-1/b

6/1-b

İSG hizmetleri için görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç- gereç-mekân sağlamamak.

10'dan az

3.516

4.395

5.274

TL

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

6/1-c

İSG hizmetlerini yürütenler arasında koordinasyonu sağlamamak.

10'dan az

3.516

4.395

5.274

TL

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

6/1-ç

Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşlar tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuata uygun olan ve yazılı olarak bildirilen tedbirleri yerine getirmemek.

10'dan az

2.342

2.927

3.513

TL / Her bir tedbir için ayrı ayrı

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

6/1-d

Görevlendirilen kişileri, hizmet alınan kuruluşları, başka işyerlerinden gelen çalışanları ve bunların işverenlerini İSG riskleri konusunda bilgilendirmemek.

10'dan az

3.516

4.395

5.274

TL

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

MADDE 8 - İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları

 

26-1/c

8/1

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının hak ve yetkilerini kısıtlamak.

10'dan az

3.516

4.395

5.274

TL / uzman ve hekim için ayrı ayrı

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

8/6

Tam süreli görevlendirmelerde işyeri sağlık ve güvenlik birimini kurmamak.

10'dan az

TL/Yükümlülük doğması halinde

 

10 ila 49

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

 

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

Tehlikeli

 

MADDE 10 - Risk değerlendirmesi, kontrol, ölçüm ve araştırma

 

26-1/ç

10/1

Risk değerlendirmesi yapmamak veya yaptırmamak.

10'dan az

7.038

8.797

10.557

TL

 

10 ila 49

7.038

10.557

14.076

 

50’den fazla

10.557

14.076

21.114

 

10/1

Risk değerlendirmesi yapmamaya veya yaptırmamaya devam etmek.

10'dan az

10.560

13.200

15.840

TL / Aykırılığın devamı halinde devam ettiği her ay için

 

10 ila 49

10.560

15.840

21.120

 

50’den fazla

15.840

21.120

31.680

 

10/4

Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlamamak

10'dan az

3.516

4.395

5.274

TL

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

MADDE 11 - Acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım

 

26-1/d

Acil durumları belirlememek, acil durumlar için tedbir almamak, acil durum planlarını hazırlamamak, destek elemanı görevlendirmemek, araç gereç sağlamamak, acil durumlarda işyeri dışındaki kuruluşla irtibatı sağlayacak düzenlemeyi yapmamak.

10'dan az

2.342

2.927

3.513

 

Her yükümlülük için TL (aykırılığın devamı halinde her ay için aynı miktar)

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

MADDE 12 - Tahliye

 

26-1/d

Ciddi ve yakın tehlike durumunda; çalışanların işi bırakarak güvenli yere gitmelerini sağlamamak. Zorunluluk olmadıkça, gerekli donanıma sahip ve özel olarak görevlendirilenler dışındaki çalışanlardan işlerine devam etmelerini istemek. Müdahalede bulunan çalışanları
yaptıkları müdahaleden dolayı sorumlu tutmak

10'dan az

2.342

2.927

3.513

 

Her yükümlülük için TL (aykırılığın devamı halinde her ay için aynı miktar)

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

 

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

Tehlikeli

 

MADDE 14 - İş kazası ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi

 

26-1/e

14/1

 İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmamak, ramak kala olaylar ve iş kazaları ile ilgili incelemeler yaparak ilgili raporları düzenlememek.

10'dan az

3.516

4.395

5.274

 

TL / Her bir yükümlülük için ayrı ayrı

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

14/2

İş kazalarını kazadan sonraki üç iş günü içinde, sağlık hizmeti sunucuları veya işyeri hekimi tarafından kendisine bildirilen meslek hastalıklarını, öğrendiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmemek.

10'dan az

4.688

5.860

7.032

TL

 

10 ila 49

4.688

7.032

9.376

 

50’den fazla

7.032

9.376

14.064

 

14/4

Sağlık hizmeti sunucularının iş kazalarını, yetkili sağlık hizmet sunucularının meslek hastalıklarını en geç 10 gün içinde SGK'ya bildirmemesi.

4.688

 

TL

 

MADDE 15 - Sağlık gözetimi

 

26-1/f

15/1   Çalışanlara sağlık gözetimi yaptırmamak

15/2   Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar için  yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu almamak

2.342

TL / her çalışan için *

 

MADDE 16 - Çalışanların bilgilendirilmesi

 

26-1/g

Çalışanları, karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları hakkında, ilk yardım, yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda görevlendirilen kişiler hakkında bilgilendirmemek

2.342

 

TL  / her çalışan için *

 

MADDE 17 - Çalışanların eğitimi

 

26-1/ğ

Çalışanlara eğitim verme yükümlülüğüne uymamak (İSG eğitimi, çalışan temsilcisine özel eğitim, mesleki eğitim, iş kazası geçirene ilave eğitim, yenileme eğitimi, başka işyerinden çalışmak için gelenlere eğitim, geçici iş ilişkisiyle gelenlere eğitim vermemek, eğitim maliyetini çalışanlara yansıtmak, eğitimlerde geçen süreyi çalışma süresinden saymamak.)

948

TL  / her bir aykırılık için çalışan başına* ayrı ayrı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

Tehlikeli

 

MADDE 18 - Çalışanların görüşlerinin alınması ve katılımlarının sağlanması

 

26-1/h

Çalışanların görüşlerini alma ve katılmalarını sağlama yükümlülüklerine uymamak, 18 inci maddede belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemek

10'dan az

2.342

2.927

3.513

TL / Her bir aykırılık için ayrı ayrı

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

MADDE 20 - Çalışan temsilcisi

 

26-1/ı

20/1

Uygun sayıda çalışan temsilcisi görevlendirmemek. (2-50 çalışana 1, 51-100 çalışana 2, 101-500 çalışana 3, 501-1000 çalışana 4, 1001-2000 çalışana 5, 2001 ve üzeri çalışanı bulunan işyerine 6)

10'dan az

2.342

2.927

3.513

TL

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

20/3

Tehlike kaynağının yok edilmesi veya tehlikeden kaynaklanan riskin azaltılması için, öneride bulunan ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen çalışan temsilcilerinin isteklerini yerine getirmemek.

10'dan az

3.516

4.395

5.274

TL

 

10 ila 49

3.516

5.274

7.032

 

50’den fazla

5.274

7.032

10.548

 

20/4

Çalışan temsilcilerinin ve destek elemanlarının haklarını kısıtlamak ve gerekli imkânları sağlamamak

10'dan az

2.342

2.927

3.513

TL

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

MADDE 22 - İş sağlığı ve güvenliği kurulu

 

26-1/i

22/1

Elli ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve altı aydan fazla süren sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği kurulunu oluşturmamak.

10'dan az

TL / Her aykırılık için ayrı ayrı

 

10 ila 49

 

50’den fazla

7.032

9.376

14.064

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

Tehlikeli

 

26-1/i

22/2-3

Alt işverenin bulunduğu hallerde uygun kurulu oluşturmamak, kurullar arasında koordinasyonu sağlamamak. Aynı çalışma alanında birden fazla işverenin bulunması ve bu işverenlerce birden fazla kurulun oluşturulması hâlinde birbirlerinin çalışmalarını etkileyebilecek kurul kararları hakkında diğer işverenleri bilgilendirmemek.

10'dan az

4.688

5.860

7.032

TL  / her aykırılık için ayrı ayrı

 

10 ila 49

4.688

7.032

9.376

 

50’den fazla

7.032

9.376

14.064

 

MADDE 23 - İş sağlığı ve güvenliğinin koordinasyonu

 

26-1/j

23/2

 Yönetim tarafından; birden fazla işyerinin bulunduğu iş merkezlerinde İSG yönünden diğer işyerlerini etkileyecek tehlikeler hususunda tedbir almayan işverenleri Bakanlığa bildirmemek.

10'dan az

11.735

14.668

17.602

TL

 

10 ila 49

11.735

17.602

23.470

 

50’den fazla

17.602

23.470

35.205

 

MADDE 24 - Teftiş, inceleme, araştırma, müfettişin yetki, yükümlülük ve sorumluluğu

 

26-1/k

24/2

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda ölçüm, inceleme ve araştırma yapılmasına, numune alınmasına veya eğitim kurumları ile ortak sağlık ve güvenlik birimlerinin kontrol ve denetiminin yapılmasına engel olmak

10'dan az

11.735

14.668

17.602

TL

 

10 ila 49

11.735

17.602

23.470

 

50’den fazla

17.602

23.470

35.205

 

MADDE 25 - İşin durdurulması

 

26-1/l

25/6

İşin durdurulması sebebiyle işsiz kalan çalışanlara ücretlerini ödememek veya ücretlerinde bir düşüklük olmamak üzere meslek veya durumlarına göre başka bir iş vermemek

1.899

TL/ihlale uğrayan her çalışan için, * Aykırılığın devamı halinde her ay aynı miktar 

 

Ceza Maddesi

Kanun maddesinde sözü edilen fiil

Çalışan sayısı

01.01.2019 itibarıyla Ceza Miktarı (YDO=%23,73)

Açıklama

 

 

 

Az Tehlikeli

Tehlikeli

Çok

Tehlikeli

 

MADDE 26-İdari para cezaları ve uygulanması

 

26/1-o

Çalışanlarına standartlara uygun ve CE belgeli kişisel koruyucu donanım temin etmemek.

948

948

948

Çalışan başına TL *

 

26/1-ö

Yer altı maden işletmelerinde çalışanların bulundukları yeri ve giriş çıkışlarını gösteren takip sistemini kurmamak.

948

948

948

Çalışan başına TL *

 

MADDE 29 - Güvenlik raporu veya büyük kaza önleme politika belgesi

 

26-1/m

Büyük endüstriyel kaza olabilecek işyerlerinde büyük kaza önleme politika belgesi hazırlamamak

10'dan az

117.391

146.738

176.086

TL

 

10 ila 49

117.391

176.086

234.782

 

50’den fazla

176.086

234.782

352.173

 

Güvenlik raporunu hazırlayarak Bakanlığın incelemesine sunmadan işyerini faaliyete geçirmek.

 

İşletilmesine Bakanlıkça izin verilmeyen işyerini faaliyete geçirmek.

 

Durdurulan işyerinde faaliyete devam etmek.

10'dan az

187.825

234.781

281.737

TL

 

10 ila 49

187.825

281.737

375.650

 

50’den fazla

281.737

375.650

563.475

 

MADDE 30 - İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çeşitli yönetmelikler

 

26-1/n

30 uncu madde de öngörülen yönetmeliklerdeki hükümlere aykırı hareket etmek.

10'dan az

2.342

2.927

3.513

TL / Uyulmayan her hüküm için tespit edildiği tarihten itibaren aylık olarak

 

10 ila 49

2.342

3.513

4.684

 

50’den fazla

3.513

4.684

7.026

 

* 6331 sayılı İSG Kanununun 26. maddesinin beşinci fıkrası hükmünce çalışan sayısıyla çarpılarak verilen idari para cezalarında üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.

** 6331 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin birinci fıkrasına eklenen (ö) bendi, 1/1/2016 tarihinden itibaren uygulanır.

 

Not: 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrasındaki “İdarî para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu suretle idarî para cezasının hesabında bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz” hükmü gereğince 1 TL’nin küsuru dikkate alınmamıştır.  .

 

                           

 

 

 

6331 sayılı Kanunun 24. maddesi gereğince 4857 Sayılı İş Kanunu'na Göre Uygulanacak İdari Para Cezaları

 

Ceza Mad

Kanun Maddesinde Sözü Edilen Fiil

2020 Miktar (TL)
Yeniden Değerleme Oranı %22,58

MADDE 92 - Yetkili makam ve memurlar

107/1-a

Çağrıldıkları zaman gelmemek, ifade ve bilgi vermemek, gerekli olan belge ve delilleri getirip göstermemek ve vermemek, İş Müfettişlerinin 92/1fıkrada yazılı görevlerini yapmak için kendilerine her çeşit kolaylığı göstermemek ve bu yoldaki emir ve isteklerini geciktirmeksizin yerine getirmemek.

25.523

MADDE 96 - İşçi ve işverenin sorumluluğu

 

İfade ve bilgilerine başvurulan işçilere işverenlerce telkinlerde bulunma, gerçeği saklamaya yahut değiştirmeye zorlama veyahut ilgili makamlara ifade vermeleri üzerine onlara karşı kötü davranışlarda bulunmak.

25.523

107/1-b

 

MADDE 107 - İş hayatının denetim ve teftişi ile ilgili hükümlere aykırılık

107

İş Müfettişlerinin teftiş ve denetim görevlerinin yapılmasını ve sonuçlandırılmasını engellemek.

25.523

 

Not: 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrasındaki “İdarî para cezaları her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu suretle idarî para cezasının hesabında bir Türk Lirasının küsuru dikkate alınmaz” hükmü gereğince 1 TL’nin küsuru dikkate alınmamıştır. 

https://www.ailevecalisma.gov.tr/isggm/hizmetlerimiz/idari-para-cezalari/

 

Geri