KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:268

 

MATAY Hakkında

 

Matay Otomotiv bir ORHAN HOLDİNG kuruluşudur. 1987 yılında Sn. İbrahim ORHAN tarafından otomotiv sanayine komple egzoz sistemleri üretmek üzere kurulmuştur. Üretime 1988 yılı başında aynı şirketler grubundan olan TEKNİK MALZEME bünyesinde başlamıştır.

 

MATAY, BURSA-İZMİR karayolu üzerinde GÖRÜKLE SANAYİ BÖLGESİ 'inde bulunan tesislerinde 1991 den beri faaliyet göstermektedir. Üretim tesisleri 32.000 m² arsa üzerinde 12.000 m² fabrika binası ile 1500 m² idari sosyal binadan oluşmaktadır.

Ağustos 1993 tarihinde KOÇ HOLDİNG VE MAGNETI MARELLI-Fiat Grup İTALYA- ile ortaklık gerçekleştirmiştir. 2003 yılı sonunda KOÇ Holding‘in ülke genelinde yan sanayiden çekilme kararı ile ortaklığı Orhan Holding’e devredilmiştir.

Üretimin %90'ı yerli otomobil ve ticari araçların ilk montajına verilmektedir. OYAK RENAULT, TOFAŞ, HYUNDAI, HONDA, KARSAN, EMCON-Türkiye tarafından üretilen otomobil, pikap ve minibüslerin tamamının egzoz setleri üretim gamını oluşturmaktadır.

Kurulduğu günden bu güne kaliteye verdiği önem ve müşteri odaklı iş süreçleri sayesinde sürekli başarıyı yakalamış ve müşterilerinin güvenini bu sayede kazanmıştır.

MATAY ULUSAL KALİTE HAREKETİ(UKH)'NE KATILDI

 

  1. Neden UKH’ye katıldınız?

Ülkemizin sürdürülebilir rekabet gücüne erişebilmesi için, toplam kalite hareketinin yaygınlık kazanması amacına hizmet edebilmek için biz de MATAY otomotiv olarak bu amacın bir parçası olmayı amaçlıyor ve desteklemek istiyoruz, bu nedenle UKH’ye katıldık.

 

Diğer taraftan  bu yolculukta, EFQM modelini uygulayarak iş  performansımızı arttırmak istiyor, paydaşlarımıza yansıyan  mükemmel sonuçların politika ve stratejilerimizin, çalışanların, kaynakların ve süreçlerin liderlerimiz tarafından yönlendirilmesi ile işlerimizin   mükemmeliğini amaçlıyoruz.

 

 

  1. UKH’nin rekabet gücünüze ve kurumsal performansınıza etkileri neler olacak sizce?

Biliyoruz ki, EFQM mükemmellik modeli Avrupa’da, başka ülkelerde ve ülkemizde onbinlerce kuruluş tarafından kullanılmakta, kuruluşlara ortak bir yönetim dili ve aracı sunmakta, farklı sektörlerdeki iyi uygulamaların paylaşılmasına olanak sunmaktadır. Bu nedenle, kurumsal perfromansımız kıyaslama ve hep daha iyiyye doğru tırmanış için önemli bir fırsat elde etmiş olacağımıza inandığımız için, bu sinerjiden faydalanarak rekabet gücümüzü arttırmayı amaçlıyoruz.

 

Hali hazırda işletmemizin  belli bir kültürü bu kültür ile birlikte dinamik bir lider kadrosu, yeniliğe ve değişime açık bir yapısı olduğu için maksimum fayda elde edeceğimize de gönülden inanıyoruz.

 

EFQM modelinin önemli bir aracı olan özdeğerlendirme faaliyetlerinin de hali hazırda uyuladığımız önemli sürekli iyileştirme çalışmalarına ilave bir çalışma olarak görülmeye başlamış olması da sürekliliğinin önemli sinayallerindendir. 

 

Şuana kadar uyguladığımız müşteri odaklı standartların bizlere sunmuş olduğu bilgi birikimi,  ilave EFQM gerekleri ile yoğrulduğunda etkin bir yönetim sistemi ve lider kadrosu sayesinde gücümüze bir kat daha güç katacak ve rekabet edebilirliğimiz de sürdürülebilir performans sayesinde artacaktır.

Matay Genel Müdürü Sn. Bekir Girgin

Üretim alanı

 

  1. UKH ile nelerin değişmesini hedefliyorsunuz?

MATAY A.Ş olarak uygulamaya başladığımız EFQM mükemmelik modeli ile kriz ortamlarını firsata çevirerek iş mükemmeliğini amaçlıyoruz. Bunu yaparken de biliyoruz ki UKH sayesinde TKY bilincini yayılması ile bütünde ülkemiz kaynaklarının daha etkin kullanımına hizmet etmekle beraber şirketimizin her alandaki performansını artırarak önemli bir adım atmış olacağız.

 

EFQM modeli mükemmellik için herhangi bir reçete sunmamakla beraber ana çerçeve kapsamındaki kavramlardan sonuçlara yönlendirme ile ilgili diğer paydaş faaliyetlerinin yanı sıra toplumla ilgili faaliyetlerimizi arttırarak denge sağlamayı da amaçlıyoruz.

 

Model bize aynı zamanda kendimizi bu yolculukta sektör iyisi ile de kıyaslamaya olanak sağladığı için dinamik yapımızı korumayı ve bu amaçla  “ iç pazardaki liderliği sürekli kılmak “ olan vizyonumuzu da başarmayı hedefliyoruz.

 

Başarılarımızla özendirmeyi amaçlıyor ve aynı zamnda bu sürece henüz başlamamış kuruluşları da UKH’ye katılmaya davet ediyoruz.

 

MATAY A.Ş. Kalite Müdürü Sn. Gonca Tıknaz’a sorularımıza içtenlikle verdiği yanıtlar için çok teşekkür ederiz.

Geri