KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:270

Dijital Çağın Evrimi ‘Metaverse’

Nedir Bu Metaverse?
Meta-evren'in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. Nidia Corp, Microsoft Corp, Facebook ve Epic Games gibi büyük teknoloji şirketleri kendi sanal dünyalarını tanıtmaya devam etmekte özellikle facebookun ismini meta olarak değiştirmesi ve epic gamesin fortnite de verdiği canlı konserler metaverse’i son zamanlarda hayatımızda daha da popüler bir yere getirdi. 

Hayatımızdaki ten rengi, saç, boy, kilo gibi fiziksel hiçbir sınıra bağlı kalmadan istediğimiz avatarı (kimliği) özgürce oluşturma imkanı vererek bu kimlikte geniş çapta erişilebilir bir dijital dünyada konser, parti , buluşmalar, toplantılar gibi sınırsız etkinliğe katılabileceğiniz bir kapı açar. Bu sanal evren gidilmesi, gezilmesi mümkün olmayan yerleri ve teknik gezileri mümkün kılabilir; zoom üzerinden yapılan toplantılardaki kameram açılmıyor, ses yok gibi sorunları katılımcıların yerini bilgisayarın karşısından alıp sanal dünyaya aktararak büyük ölçüde çözüme kavuşturabilir.

Metaverse satın aldığımız teknolojiyi de değiştirecek
Günümüzde bilgisayarımızın yanında klavye ve mouse satın almak gibi dijital dünyada hayatta kalmamız için gerekli teknolojileri entegre etmemiz gerekecektir. VR seti, dokunmatik ekranlar, sanal ortamda holografiler olabilir farklı teknolojiler ortaya çıkabilir. Normal bankacılık sektörü Metaverse de görülmeyecek bunu yerine kripto para birimleri kullanılacaktır. 
Fakat bu getireceği faydalarla birlikte mental ve bedensel tehditlerin yanında siber tehditler de geliyor.

Mental yaşamımızı nasıl etkileyecek?
2019 IJERPH raporu gösteriyor ki sosyal medya platformları ve niceleri kullanıcıları daha fazla ekran başında tutmak için psikolojik araştırmalar yapmakta. Bu araştırmalar kullanıcıların halihazırda sahip olduğu bağımlılığı artırmaktayken sosyal medyadan kat ve kat daha ilgi çekici, daha eğlenceli gözüken sanal dünyalarda bu etkilerin ulaşabileceği seviye kaygı verici. Bu bağımlılık kademeli olarak anksiyete ve depresyon getirmektedir.

American Jorunal of Educational Research’in 2018'de yayımlanan makalesinde fazla internet kullanan bireylerin sosyal hayattan kendilerini izole ettiklerine değinilmektedir. Bir bireyin haftalık ortalama 1 gününü internette geçirdiği düşünülürse metaverse ile birlikte bu sürenin artacağı ve dış mekanda yapılan etkinliklerin azalacağı düşünülmekte. Ancak internet gibi metaverse’ te geçirilecek süreyi de nasıl kullanılacağını da bireyin kendisi belirleyeceği için asıl üzerine düşülmesi gereken nokta gelecek teknolojilerden çok bireyin kendisidir çünkü değişmeyen tek şey değişimin kendisi olacaktır.

Metaverse ile gelecek siber tehditler neler?
Web 2.0 getirdiği tehditlerin başında deepfake geliyor. deepfake yapay zekanın kullanımıyla yüz veya ses takliti gibi farklı formlarda olabilir. Yakın zamanda deepfake teknolojisi kullanarak yapılan Birleşik arap emirliklerindeki bir bankada yüz takliti yapılarak 35 milyon dolarlık soygun yapıldı. 2019'un başında deepfake'in kullanılma oranı 8.000’den azken 2020'nin başında bu oran 2 katını geçti. Web 2.0 karşılaştığımız bunun gibi siber tehlikeler bu denli kaygı verici gözüküyorken web 3.0 ile gelecek tehlikeler boyutu öngörülemeyecek sonuçlar doğurabilir.

Türkiye’de Metaverse Olan İlgi Nasıl?
Bu denli potansiyel oluşturan ve gelecek olarak nitelendirilen metaverse’e, Türkiye’de ise ilgi ve farkındalık oldukça fazla. Öyle ki gelen verilere göre ülkemiz, OVRLand ismi verilen metaverse arsalarını en çok satın alan ülke oldu. Dünyanın 1.6 trilyon parsele bölündüğü sanal evrende, Türkiye’de 20 bin parsel arazi çoktan satın alınmış durumda. Hızla yayılmaya devam eden ve herkesin ilgisini çeken metaverse arsalarının geleceğe yatırım olabileceği, bu sayede bir gelir kaynağı olabileceği düşünülüyor. Tabi Türkiye’de metaverse’e duyulan ilgi yalnızca arsa pazarlığından ibaret değil. Girişimciler, işlerini metaverse evrenine taşımak için adımlar atıyor. Türkiye’nin ilk metaverse ajansı, ofisini metaverse’e taşıdı. Ayrıca Ocak ayında, Türkiye’de metaverse’ün ilk konserini ünlü sanatçı Kalben’den dinledik. 

Yazıyı Hazırlayanlar / GençKal Bursa İnovasyon Grubu adına;
-İbrahim Burak Aydın, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Müh. 3. Sınıf
-Fatma Buse Çetin, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Müh. 3. Sınıf
-Emre Demir, Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Müh. 3. Sınıf
-Rabia Ela Tayan, Uludağ Üniversitesi İşletme 2. sınıf




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GençKal Üyelerinden 1 Film ve 1 Kitap Önerisi

Neden Bu Film ve Kitabı Öneriyoruz?
“Bu kitap ve film önerisinde bahsedilenler, eylemlerimizin internette oluşturdukları verilerin şirketler tarafından perde arkasında nasıl işlendiğini ve bizleri manipüle etmek için nasıl kullanıldığını göstermektedir. Bu örneklerden yola çıkarak interneti ve sosyal medyayı daha bilinçli kullanan bir toplum olmamız dileğiyle.”

Yusuf Çok ve Emre Demir
Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği 3.Sınıf Öğrencileri ve GençKal Bursa Topluluğu Üyeleri 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Film: 'Sosyal İkilem'
Yönetmen: Jeff Orlowski 
Oyuncular: Tristan Harris , Skyler Gisondo, Laron Janier
Süre: 94 dakika
Vizyona giriş yılı: 2020
Özet: Sosyal medya üreticilerinin gözünde hepimiz birer “ürün” niteliği taşıyoruz. Onlar üretici olarak, biz kullanıcıların yaptığı her hareketi, her tıklanmayı en iyi biçimde gözlemlemeyi ve analiz edebilmeyi amaçlıyorlar. Bu belgesel sosyal medyadan kaçışın bir çözüm olup olmayacağı ve hayatımızdan sosyal medyayı çıkartırsak geriye ne kalacağı gibi çarpıcı sorular hakkında düşünmemizi amaçlıyor. Ancak bunu yaparken sosyal medya zararlıdır kullanmayın gibi gerçekçi olmayan söylemler yerine arka planda yaşananlara dair bakış açısı kazandırıyor.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kitap: 'Büyük Veri İş Başında'
Yazar: Bernard Marr
Sayfa sayısı: 296
İlk baskı yılı: 2014
Özet: Günümüzde pek çok kişi Büyük Veri’nin gücünün ve etkisinin farkında, ancak iş bu aracı en verimli şekilde kullanmaya geldiğinde pek çoğumuzun çuvalladığı da bir gerçek. Bu boşluğu gören yazar Bernard Marr; tıptan hukuka, konaklamadan modaya, bilim dünyasından bankacılığa uzanan, oldukça geniş bir yelpazeye yayılmış kuruluşların, yaşamın içindeki sorunları çözmek için Büyük Veri’den nasıl yararlandığını anlatıyor. Netflix, Facebook, Microsoft, Ralph Lauren, Google, Apple, Twitter, Uber, Amazon, Airbnb ve daha nicelerinin Büyük Veri maceralarını okuduğunuzda, hangi meslekten olursanız olun, Büyük Veri’nin işinizi nasıl dönüştürebileceğinize dair ilhamla dolacaksınız.

Geri