KalDer Türkiye Kalite Derneği Bursa Şubesi
E-Bülten

Toplam Kalite Bir Yaşam Biçimidir

2024
Sayı:269



Serkan Ürkmez
KalDer Bursa Şubesi
Yönetim Kurulu Başkanı

Değerli Kalite Dostlarımız,

Sizlere önceki bültenimizde duyurduğumuz üzere, yaz boyunca hazırlıklarını sürdürdüğümüz Eylül ayı KalDer Bursa Şubesi’nde yoğun bir gündemle geçti. 

Artık gelenekselleşen 'Bugün Ben Anlatıyorum' söyleşilerimizin bu ayki konuğu Uzman Antropolog Dr. Mehmet Levent Sevik’ti. Dr. Sevik, 10 Eylül Salı günü gerçekleştirdiğimiz söyleşide 'Göbekli Tepe: Yeni Teoriler' başlığı altında, Göbekli Tepe’de yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bölgenin Neolitik Çağ’daki öneminden ve kazılarda bulunan buluntular ışığında güncellenen teorilerden bahsetti. Göbekli Tepe’nin bir tapınak olmadığını ve tarım toplumuna geçiş öncesi bir yerleşim alanı olduğunu aktardı. Tüm katılımcıların ilgiyle takip ettiği sunumda, Göbekli Tepe’nin bugüne kadar cevaplanmayan gizemlerine dair ipuçları elde ederken, bölgeye ve kazılara olan merakımız da derinleşti. ‘'Bugün Ben Anlatıyorum' söyleşilerimiz önümüzdeki aylarda da sürpriz konukları ile devam edecek.

Bursa’da, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) ve Yeşim ile kurucularından biri olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu ile 12 Eylül Perşembe günü 7. Gücümüz Eşitliğimiz Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Villa Verde ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğimizde bu yıl iki önemli başlık konuşuldu: 'Kadın Liderliği: Her Seviyede Eşit Temsil ve Dahiliyet' ve 'Eşit İşe Eşit Ücret: Şirketlerin Sorumlulukları ve İyi Uygulamalar.' UN Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü de zirvede bizlerle beraberdi. Ülkemiz ve Bursa sanayisinin öncü kuruluşlarının değerli temsilcileri de kurumlarının konuyla ilgili iyi uygulamalarını aktardılar. Yoğun ilgi gören konferansta, özellikle acil çözüm bekleyen konulara vurgu yapılarak cinsiyet kaynaklı eşitsizliklerin giderilmesi için önümüzde uzun bir yol olduğu belirtildi.

19 Eylül Perşembe günü, EFQM ve Bursa Kalite Ödülü Deneyim Paylaşım Toplantısı için Bursa KalDer Evi'ndeydik. EFQM çalışmalarını yürüten ve geçtiğimiz yıl Bursa Kalite Ödülü sürecinde yer alan Aka Otomotiv, Arena Okulları ve Görükle MTAL iyi uygulamalarını ve kazanımlarını paylaştılar. Önceki yıllarda ödül almış kuruluşlar da deneyim paylaşımına katkı sağladılar. Bursa Kalite Ödülü Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Halit Yılmaz’ın moderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, 2024-25 yılı Ödül Takvimini de duyurduk. Diğer duyurduğumuz konulardan biri, bu yıl şubemizde ilk kez verilmeye başlanacak olan 'Mükemmellikte Süreklilik Ödülleri' oldu. Bu ödüllerle amacımız, daha önce Bursa Kalite Ödülleri’nde başarı göstermiş olan kurumlarımızı mükemmellik yolculuklarını sürdürmeleri için desteklemek. Bu yıl da yeni kuruluşları EFQM yolculuğuna ve Bursa Kalite Ödülleri’ne katılmaya davet ediyoruz. Hep birlikte, Bursa’da kalite kültürünü daha da ileriye taşıyarak, hem ulusal hem de uluslararası arenada ses getirecek başarılara imza atacağımıza inanıyorum.

Kuşkusuz Eylül ayının en ses getiren ve en kapsamlı etkinliği, Bursa Sürdürülebilirlik Konferansı oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUSİAD paydaşlığında, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (AKKM)’nde 26 Eylül Perşembe günü düzenlediğimiz konferansımıza, Bursa’dan çok sayıda kuruluştan yaklaşık 1000 katılımcı katıldı. Açılış konuşmalarımızın ardından, Bursa Sürdürülebilirlik Ödülleri’nin lansmanını gerçekleştirdik. Türkiye KalDer Sürdürülebilir Gelecek Ödülleri’nin yerel uygulaması olacak, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Paydaş Kapitalizm Metrikleri'ne göre hazırlanmış kriterlere sahip ödül programımız, Bursa’da bir ilk olacak. Ödül programımıza büyük ve orta ölçekli özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşları (STK) katılabilecek. Uzman değerlendiricilerimiz tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda ödüle hak kazanan kuruluşlar, Aralık 2025'te gerçekleştirilecek ikinci Sürdürülebilirlik Konferansı'nda ödüllerini alacaklar.

Ödül sunumlarının ardından konuk konuşmacılarımız Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ve EkoIQ ve iklimhaber.org Yayın Yönetmeni Dr. Barış Doğru, iklim değişikliğinin geldiği aşama ile dünyamız ve ülkemiz için yarattığı etkilerden bahsettiler. Katılımcılara, konuyla ilgili çarpıcı örnekler vererek konunun aciliyetine vurgu yaptılar. Konferansımızın ikinci oturumunda, İklim Değişikliği Başkanlığı uzmanlarından Mustafa Kemal Arsunar, ülkemizin iklim politikaları ve sektörler üzerinde büyük etkisi olacak Sınırda Karbon Düzenlemesi ile ülkemizde kurulacak Emisyon Ticaret Sistemi'ni aktardı. TOBB Sektörler ve Girişimcilik Dairesi Başkanı ve MEYBEM Genel Müdürü Saygın Baban ise konuşmasında Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın iş dünyasına etkilerinden, iş dünyasının ülkemizin iklim hedeflerini gerçekleştirmedeki rolünden ve bu konuda TOBB’un faaliyetlerinden bahsetti.

Konferansımızın üçüncü oturumunda ise üyelerimize rehberlik sunma konusunda iş birliği yaptığımız INCIT ve Semtrio'yu ağırladık. INCIT Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Aykut Yeni, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi tanımları üzerinden sürdürülebilirliğin iş dünyası için öneminden bahsetti. Üyelerimize sunabileceğimiz COSIRI değerlendirmesini açıkladı. COSIRI (Tüketici Sürdürülebilirlik Endüstri Hazırlık Endeksi), şirketlerin sürdürülebilirlik olgunluğunu değerlendirmek için tasarlanmış kapsamlı bir ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) çerçevesidir. Özellikle üreticiler için hazırlanmış olup, küçük ve orta ölçekli işletmelerden (KOBİ) çok uluslu şirketlere kadar tüm üretim sektörlerinde uygulanabilir. Semtrio CEO’su Bekir Çetin ise sürdürülebilirlik finansmanı ve sürdürülebilirlik raporlaması üzerinde durdu. Bu konudaki standartların gelişiminden bahseden Bekir Çetin, özellikle zorunlu raporlamalar, CSRD ve Türkiye’deki karşılığı TSRS ile çifte önemlilik analizi üzerinde durdu. Her iki kuruluş ve hizmetleri hakkında bilgi almak isteyen üyelerimizi bizlerle iletişime geçmeye davet ediyoruz.

Son oturumda ise Bursa’mızdaki değerli ana sanayilerin temsilcileri, kuruluşlarındaki iyi uygulamaları anlattılar. Borçelik'teki uygulamaları benim anlattığım oturumda, Bosch’tan Ersin Ünal, Tofaş’tan Ahu Köksal ve Uludağ Enerji’den Özgür Öztürk yer aldılar. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz ve dolu dolu geçen konferansımızda, genel olarak katılımcıların olumlu geri bildirimlerini almak bizleri memnun etti. Konferansımızın gerçekleşmesini sağlayan sponsorlarımız Aka Otomotiv, İnallar, Kayra Yemek ve Uludağ Enerji’ye; paydaş kuruluşlarımıza, Burfaş ve Bursa Kültür AŞ’ye, fuar firmalarımıza, Genç Kal üyelerine ve Türkiye KalDer ve Bursa Şube Yönetim Kurulu ile çalışanlarına teşekkür ederim.

Bu ayki yazımı sonlandırırken, KalDer Bursa Şubemizin değerli üyelerine sunduğu eğitimler ve sertifika programına bir kez daha vurgu yapmak istiyorum. 1 Kasım Cuma günü ilk dersin başlayacağı 19. KalDer Sertifika Programı'nda, genç profesyonellere, üniversite öğrencilerine ve yeni mezunlara kalite yönetimi ve iş mükemmelliği konularında bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlıyoruz. İş dünyasından yetkin ve deneyimli eğitmenlerimizin vereceği, 20 farklı konuda, 72 saat sürecek sertifika programına kayıtlarımız devam ediyor. Kalite yönetimi konusunda kendini geliştirmek isteyen tüm dostlarımızı bu programa katılmaya davet ediyoruz. Sertifika programımızın dışında, tüm eğitimlerimiz ise hız kesmeden devam ediyoruz.

Tüm Kalite dostlarıma etkinliklerimizde bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum. Son baharın herkese güzellikler getirmesini diliyorum.

Geri